Wedstrijdtypes

 Kempische Oriëntatielopers VZW - Maatschappelijke zetel: Kruisblokken 20 2491 Olmen - 0435.038.565 - RPR Antwerpen, afdeling Turnhout - www.kempen-ol.be - info@kempen-ol.be


Kempische Oriëntatielopers vzw

Wedstrijdtypes


We onderscheiden, naast de verschillende disciplines, binnen het oriëntatielopen ook nog een aantal wedstrijdtypes


Lang : De klassieke vorm van het oriëntatielopen, meestal op een kaart of schaal 1/15000. Winnaarstijd voor de elitereeksen, 70 à 80 minuten voor de dames, 90 à 100 minuten voor de heren. Kenmerkend voor dit type van wedstrijd zijn de lange afstanden tussen de controlepunten.


Middenafstand: Meestal op een kaart op schaal 1/10000. Hier wordt gestreefd naar een winnaarstijd van 35 à 40 minuten. In deze wedstrijdvorm zijn er meestal veel controles met veel richtingsveranderingen.


Sprint : wordt meer en meer populair, wordt ook meestal gelopen in steden en dorpen. De kaarten zijn op schaal 1/4000 of 1/5000, er zijn veel controleposten en de nadruk ligt hier op wegkeuze. Winnaarstijd : 12 à 15 minuten.


Estafette - Teams van deelnemers lopen individueel een omloop en het resultaat is gebaseerd op de totale tijd van het team. Estafettes hebben meestal een massastart. Om te voorkomen dat de deelnemers elkaar volgen zijn er parallelle routes (vertakkingen met gemeenschappelijke tussenpunten). Lopers die tegelijk lopen hebben verschillende vertakkingen, maar elk team heeft uiteindelijk dezelfde afstand gelopen en dezelfde controles bezocht..


Scoreloop – Deelnemers bezoeken zoveel mogelijk posten binnen een vooraf vastgestelde tijdslimiet. De controlepunten hebben meestal een verschillende waarde, afhangend van moeilijkheid en de locatie ten op zichte van het start en finishpunt. Ook is er een puntenaftrek voor elke minuut dat een deelnemer te lang onderweg is. De deelnemer met de meeste punten is de winnaar. Bij gelijke punten wint degene met de kortste looptijd.


Nacht – Deelnemers gebruiken een hoofdlamp om te navigeren in het donker. De controlepunten zijn  gemarkeerd met reflectoren. Als een nachtwedstrijd start voor het donker is moet er een massastart zijn zodat elke deelnemer even lang in het licht loopt. De twee klassieke clubestafettes Tiomila en Jukola bevatten allebei nachtomlopen.


Lintjesloop – Deelnemers lopen een korte omloop waarbij er lintjes lang de hele route hangen. Deze omloop wordt meestal gedaan door jonge kinderen, alleen of met een begeleider.


Soorten


Regionale wedstrijden : wedstrijden met inschrijvingen ter plaatse, meestal zijn er zeven omlopen variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Vrije starttijd


Lenteloop : In het voorjaar een wedstrijd in de vooravond, meestal met drie omlopen en inschrijven ter plaatse. Vrije starttijd


Avondwedstrijd : wedstrijd bij nacht, inschrijving ter plaatse en keuze uit drie omlopen. Een goede lichtbron is nodig. Vrije starttijd


Nationale wedstrijd : Wedstrijd met klassement per leeftijdscategorie, er moet altijd op voorhand ingeschreven worden, meestal 1 week op voorhand. Leden van onze club schrijven in via deze link. Er worden vaste starttijden toegekend. Deze starttijden worden vooraf bekend gemaakt op dezelfde site waar de uitslagen komen.


Internationale wedstrijden : Wedstrijden met internationale uitstraling. Jaarlijks zijn er een drietal in België.

  • De driedaagse van België, meestal rond de periode van Sinksen of begin juli
  • Een driedaagse in Vlaanderen, rond 15 augustus, onze club richt die driejaarlijks in onder de naam "driedaagse van de Kempen". De laatste editie was in 2015.
  • De Sylvester vijfdaagse, van 26 tot 30 december, ingericht door de Vlaamse clubs en VVO

Voor deze wedstrijd geldt ook inschrijven op voorhand, het is mogelijk voor alle vijf, of voor slechts enkele wedstrijden in te schrijven. Het eindklassement is niet op basis van de totale looptijd maar men gebruikt een puntensysteem.