Uitrusting

 Kempische Oriëntatielopers VZW - Maatschappelijke zetel: Kruisblokken 20 2491 Olmen - 0435.038.565 - RPR Antwerpen, afdeling Turnhout - www.kempen-ol.be - info@kempen-ol.be


Kempische Oriëntatielopers vzw

Uitrusting en kleding


De basisuitrusting nodig voor het oriëntatielopen is normaal een kompas, geschikte outdoor kleding, een registratiekaart (wordt nog weinig gebruikt en is meestal vervangen door een elektronischi systeem) en in sommige landen is een fluitje verplicht. Het fluitje is om hulp te roepen in noodsituaties.
Wedstrijdlopers hebben vaak gespecialiseerde hulpmiddelen zoals een duimkompas. Deelnemers kunnen ook een controlekaarthouder gebruiken om de handen vrij te houden tijdens het oriënteren.

De moderne variant van de controle kaart is de elektronische registratie. Er zijn twee types van elektronische registratie

.Eén is ‘Sportident’: een kleine plastic eenheid die om je vinger vastgemaakt kan worden en in een speciale, op batterijen werkende registratie-eenheid, past.


Het andere systeem is ‘Emit’. Deze eenheid is iets groter en past in de handpalm. Het wordt gebruikt met registratie-eenheden waar deze kaart precies in past..Ten opzichte van ‘Sportident’ is er een extra, een papieren backup kaartje. Bij elk controlepunt komt er een specifiek gaatje in het kaartje waardoor, als de elektronische eenheid uitvalt, toch gecontroleerd kan worden of alle posten zijn bezocht.

Bij beide systemen wordt aan een controlepunt de tijd geregistreerd. Sommige elektronische systemen hebben bij deze registratie-eenheden een geluid en/of lichtsignaal om aan te geven dat het bezoek is geregistreerd.


Speciaal gemaakte lichtgewicht nylon of lycra pakjes geven het hele lichaam bescherming voor het hardlopen door gebieden met ondergroei. Beenbeschermers worden ook vaak gedragen. Lichtgewicht oriëntatieloopschoenen met noppen worden het meest gebruikt. Atleten dragen soms een zonneklep om regen, stof en takken uit hun ogen te halen. GPS en andere elektronische navigatie apparatuur zijn meestal niet toegestaan.