Disciplines

 Kempische Oriëntatielopers VZW - Maatschappelijke zetel: Kruisblokken 20 2491 Olmen - 0435.038.565 - RPR Antwerpen, afdeling Turnhout - www.kempen-ol.be - info@kempen-ol.be


Kempische Oriëntatielopers vzw

Verschillende oriëntatievormen


Oriëntatieloop


De oorspronkelijke vorm van de sport. Wedstrijden gaan meestal door in een bebost terrein. Er zijn een aantal types die op een andere pagina beschreven worden.


Mountainbike oriëntatie
Dit is oriëntatie op een mountainbike, afgekort MTBO. Aangezien fietsers wegen en paden niet  mogen verlaten ligt de focus op de routekeuzes terwijl je navigeert op fietssnelheid. De wegen worden aangeduid met dikkere zwarte lijnen, volle lijn = volle snelheid, streeplijn = moeilijker berijdbaar, puntlijn = zeer moeilijk berijdbaar. Speciale uitrusting: een kaarthouder die vastzit aan het stuur van de fiets. Kaarten zijn meestal van kleinere schaal en minder gedetailleerd dan standaard oriëntatieloop kaarten.
Skioriëntatie


Een andere variant is oriëntatie op langlauf skis, ook wel Ski-O genoemd. Standaard oriëntatieloop kaarten worden gebruikt, maar met een speciale groene opdruk van sporen en paden om hun beloopbaarheid in de sneeuw aan te geven (idem als bij mtbo). Andere symbolen geven aan of paden bedekt zijn met sneeuw of sneeuwvrij zijn. Standaard cross-country ski-uitrusting wordt gebruikt samen met met een kaarthouder aan de borst.TrailoriëntatieOp een controlepunt staan verschillende bakens opgesteld, deelnemers bepalen, met behulp  van de kaart en de postenbeschrijving, welke van de bakens degene is die op kaart staat aangegeven. Het aantal bakens kan gaan van 2 (gemakkelijk) tot 5(moeilijk). Soms kan het ook zijn dat geen enkele van de bakens juist is.De route is meestal verhard waardoor deze ook geschikt is voor mensen in een rolstoel. Kaarten zijn meestal in een schaal 1:5000
Bind-O

Een recente ontwikkeling is het oriënteren voor blinden. De deelnemer wordt altijd begeleid door een helper om eventuele obstakels te vermijden. Zij gebruiken hetzelfde hulpmiddel als de mensen die aan radio-oriëntatie doen, een antenne om radiobakens te zoeken.Ook valide deelnemers kunnen meedoen, ze krijgen wel een donkere bril opgezet.
Radio-O of ARDF


ARDF staat voor Amateur Radio Direction Finding. Het is ook bekend als radio-oriëntatie of, meer populair, als "vossenjacht" . In België wordt het vooral beoefend door radioamateurs en personen uit hun omgeving.


Het doel is om zo snel mogelijk 5 "bakens" (radiozenders met laag vermogen) op te sporen met behulp van een ontvanger met een richtingsgevoelige antenne. Verder mag men gebruik maken van kaart en kompas. Maar het gebruik van GPS is uit den boze. Het hele gebeuren is te voet, wat voor een sportieve component zorgt


.

Bij verschillende disciplines horen ook verschillende kaarten. Blinden gebruiken uiteraard geen kaart, en voor Radio-O wordt een gewone oriëntatieloopkaart gebruikt.

                                                         

Oriëntatieloop: meest gebruikte vorm

mtbo: Minder detail dan op de gewone oriëntatieloopkaart, berijdbaarheid van de wegen en paden wordt aangeduid

ski-O: een beetje zoals een mtbo-kaart maar hier wordt gebruik gemaakt van groene lijnen om aan te duiden waar skiën het vlotst gaat

Trail-O: gebruikt ook de gewone loopkaarten maar dan op grotere schaal. Hier zie je een typische voorstelling voor trail-O. De deelnemer staat aan de baken links onder en moet, met behulp van kaart en postenbeschrijving, bepalen welk van de vier vlaggen voldoet aan de beschrijving.